Verzorging

De dagelijkse verzorging van mijn konijnen

Ik geef mijn konijnen iedere dag een bepaalde hoeveelheid biks korrels. Een voedster met jongen krijgt natuurlijk wat meer als een ram. Daarnaast krijgen ze onbeperkt hooi en iedere dag een stuk wortel, appel of een klein beetje gras, en in de zomer zo af en toe een aantal wilgentakjes en natuurlijk iedere dag schoon drinkwater! De voedsters met (veel) jongen krijgen af en toe een handje paardenbloemblaadjes, dit bevordert de melkaanmaak. De jonge konijntjes hier zijn dus al gewend aan groenvoer als ze verhuizen.

Dit is ongeveer het dagelijkse voer voor de hangoortjes

Als mijn konijnen in de verharing zijn borstel ik ze af en toe om ervoor te zorgen dat ze goed door de verharing heen komen. Ik zorg ook dat mijn konijnen ieder dag genoeg beweging krijgen door ze regelmatig los te laten lopen in het stalletje of buiten te laten spelen in de rennetjes. Dan mogen er een paar konijnen tegelijk even het veldje in om te beentjes te strekken, de rammetjes om de beurt en de voedsters met jongen gaan, als dat mogelijk is, samen de rennen in bij mooi weer.

Tips voor de verzorging

Als je net thuis komt met je nieuwe konijntje
– zorg dat het hok klaar staat en gun je konijntje rust om bij te komen van de reis en zijn nieuwe omgeving te verkennen. Na een poosje kan je erbij gaan zitten en proberen of het wat uit je hand wil eten, zo win je het vertrouwen van je konijntje, daarna kan je hem/haar gaan aaien, de meeste vinden het heerlijk als je ze over hun kopje kriebelt. Konijnen houden er niet van om opgetild te worden.

– geef de eerste dagen het voer wat het konijntje gewend is en ga daarna langzaam met je eigen voer mengen. Zorg dat er altijd vers hooi en schoon water beschikbaar is! De konijntjes hier zijn groenvoer al gewend dus dat kan je ook met mate voeren. Of gedroogd brood/crackers (met mate) vinden ze ook erg lekker.
– zet je konijnenhok nooit in de tocht of in de zon, hier kunnen ze zeer slecht tegen. Een winterzonnetje kan geen kwaad maar van de warme zomerzon kunnen ze gemakkelijk overhit raken.

Dagelijkse verzorging
Zorg dat je konijntje altijd vers hooi en schoon water ter beschikking heeft. Ook moeten ze iedere dag voer krijgen. Je kan verschillende soorten kopen; biks (één kleur) of gemengd (verschillende kleuren). Ik vind biks beter. Bij het gemengd voer gaan ze meestal de gekleurde snoepjes er eerst uit eten en laten de biksjes liggen, en juist die zijn belangrijk voor ze. Ook mag je ze iedere dag een klein beetje groenvoer geven, dit kunnen bijv. appelschilletjes, een worteltje, paar wilgentakjes, een klein handje gras of een stukje gedroogd brood zijn. Let er wel op dat je daar niet te veel van geeft anders kunnen ze aan de diarree gaan.


Wekelijkse verzorging
Zorg dat je het hok van je konijn ook goed schoon houd. Ik schep meestal een paar keer per week de poephoekjes weg en haal elke zaterdag alle hokken leeg. Je kan je konijn ook zindelijk maken, dan wordt het helemaal makkelijk; hoef je alleen het konijnentoilet even te legen. Als bodembedekking gebruik ik altijd koolzaadstro, dit absorbeert goed en stoft niet.

Jaarlijkse verzorging
Konijnen hebben ook nagels en die moeten af en toe geknipt worden. Ik knip de nagels van mijn konijnen twee keer per jaar. Je hebt daar speciale nagelknippertjes voor die je bij de dierenwinkel of dierenarts kunt kopen. Let wel goed op dat je niet in ‘het leven’ het roze gedeelte van de nagel knipt! Daar kunnen ze erg van gaan bloeden. Als je het de eerste keer nog niet zelf aandurft kan je langs de dierenarts om het te laten doen.